Blog

5 českých kempů, ve kterých si užijete svou první dovolenou v obytném voze

Jedete na první výlet obytným vozem nebo karavanem a nejste si jistí, kde vás uvítají s otevřenou náručí? A jak to na místech určených pro karavany chodí? Netušíte, co s sebou a co od stanovišť čekat? Inspirujte se tipy na momentálně nejoblíbenější kempy v Česku, které milovníky cestování s obytnými vozy rádi přivítají!

Pokud se chystáte na svou první cestu karavanem, je ideální zvolit ubytování v prověřených kempech, kde vás nic nepřekvapí. Kempy mají společné to, že si s podobnými cestovateli vědí rady a znají jejich potřeby. V těch nejoblíbenějších kempech najdete kromě standardních sociálních zařízení a kuchyňky třeba i pračku se sušičkou a společenskou místnost. 

Vybral jsem ty nejlepší kempy podle zkušeností mých přátel a rodiny i recenzí na internetu. A abych si byl zcela jistý, že vše půjde hladce, do vybraných kempů jsem zavolal, jak jsou na karavanisty připraveni.

Kemp Vranovská pláž

Chystáte se na Moravu a odrazují vás recenze na kemp v Pasohlávkách? Tohle není placená reklama, přesto vám poradím vyzkoušet kemp na břehu vodní nádrže Vranov. Za poslední roky prošel ohromným vývojem, téměř vše je rekonstruované a čisté. V areálu najdete několik restaurací, návštěvníci si také chválí čistou vodu v přehradě. V okolí je spousta míst pro výlety - jižní Morava má zkrátka své kouzlo. 

V kempu je 60 míst karavanového stání, všechny mají přípojky elektřiny a některé i přívod vody. K dispozici jsou velmi čisté kuchyňky s vařiči, mikrovlnkou, varnou konvicí, a dokonce výlevkou na bioodpad. Stačí si tedy jen přinést své nádobí. 

A jak jsem psal na začátku - tento kemp patří mezi ty, ve kterých si můžete i vyprat a vysušit prádlo. Noc stání tady přijde lehce dráž, v sezóně na 390 Kč, nicméně vzhledem k vybavenosti a využití v kempu mi to přijde super! 

Dolce Camping

Skvělé místo na dovolenou pro rybářské nadšence! Dolce Camping byl dokonce vyhlášen v roce 2018 jako nejlepší kemp pro karavanisty. Kemp Dolce leží na travnaté pláži vodních nádrží Dolce nedaleko Trutnova. Provozovat tak můžete sportovní rybolov nebo děti poslat na koupačku. Za zmínku rozhodně stojí zastřešená „buřtárna”, kde si můžete opéct špekáčky i při nepřízni počasí. Nezapomeňte si vzít kytaru!

V kempu je k dispozici kuchyňka s lednicí, mikrovlnkou a vařičem. Stejně jako na Vranově můžete počítat i s pračkou a sušičkou. Sprchy jsou velmi čisté a klasicky na žeton. O prostředí se v kempu vůbec skvěle starají! Kromě toho si můžete vypůjčit vybavení na petanque či stolní tenis, nebo si na vodě zajezdit na paddleboardech. Stání s karavanem vás vyjde v sezóně na 179 Kč za noc, samozřejmostí je elektrická přípojka. Karavany mají k dispozici i výlevku chemických WC a pitnou vodu v celém areálu. Do kempu můžete přijet kdykoliv, rezervace nemusíte dělat dopředu. 

Camp Sedmihorky

 

Camp Sedmihorky je dalším skvělým místem na dovolenou pro rybáře a jejich rodiny. Tady se vám bude skutečně hodit dostatek prostoru v garáži mých obytných vozů, protože tady své rybářské vybavení musíte mít s sebou. Rybářská sezóna je v Sedmihorkách od 1. dubna do 31. října, rybaří se v soukromém revíru Bažantník s ne tolik přísnými pravidly rybolovu, a to i bez klasické povolenky rybářského svazu. Tu jejich si koupíte na místě. Pod vrcholky pískovcových skal se bude vaší rodině určitě líbit! V sezóně navíc můžete děti uklidit na animační program, kterých je tu spousta. Pokud vyhledáváte spíš klid, pak vyrazte mimo sezónu. 

V kempu je 70 míst pro karavany s elektrickými přípojkami, výlevkou pro chemická WC a servisní stání pro obytná auta s vlastní nádrží. Ceny jsou v kempu velmi proměnlivé v závislosti na termínu, v létě mimo první týden v červenci zaplatíte za karavanové stání 280 Kč, mimo sezónu, třeba v dubnu, pak 130 Kč. 

Autokemp Frenštát

Kemp ve Frenštátu pod Radhoštěm je jednou z nejlepších voleb, pokud chcete trávit dovolenou v Beskydech. Je totiž strategickým místem pro plánování pěších výletů do těchto malebných kopců. Ale i když bude pršet a na výlet se vám nebude chtít, nudit se nebudete. V kempu využijte zastřešené pergoly na grilování, stačí si nasekat dřevo a můžete začít! Nemusíte si s sebou tahat nic. Nářadí na grilování, sekery na dřevo, rošty a tyče na opékání si můžete půjčit na místě. Zajít můžete i do společenské místnosti nebo do nedalekého aquaparku.

Karavany a obytné vozy se mohou připojit do elektrické sítě i na venkovní přívody vody a noční stání vyjde pouze na 180 Kč. Děti můžete pustit na dětské hřiště, zahrát si můžete i kuželky nebo badminton. A když vás všechna zábava omrzí, zachrání vás WiFi, která je v části kempu dostupná. Když k tomu všemu přičteme kuchyňky a prádelnu, rýsuje se skvělá dovolená!

Kemp Branná

Název kempu Branná je jistě známý všem nadšencům, kteří rádi vyráží v letním období na Vltavu. Využít ho můžete ale i pro dovolenou v obytném voze nebo karavanu, a přitom si stále užít zážitek z vodáckého výletu - jen se vším komfortem, jaký může obytný vůz nabídnout. V kempu vám rádi půjčí loďku, na které se můžete vydat třeba na jednodenní výlet do Českého Krumlova, odkud vás zpět do kempu odveze speciální vodácký autobus. Vše potřebné pro vodácké dobrodružství se dozvíte na webu půjčovny

V kempu jistě oceníte dobíjecí stanici telefonů, velmi čisté a udržované sprchy a WC i dostatek ohnišť pro večerní romantické posezení. 

Děti si zamilují ohrádku s kozami a zabaví se na dětském hřišti. Cena karavanového stání je o něco vyšší než u ostatních kempů, a to v hlavní sezóně 500 Kč za noc, což odráží vysoký zájem o tuto lokalitu. 

 

Tak co, zaujal vás některý z kempů? Já sám se nemůžu rozhodnout, kam bych vyrazil raději. Všechny kempy jsou vhodné pro začátečníky v kempování v obytném voze, mají velmi milý personál, který vám ochotně pomůže a vše potřebné vysvětlí. Já vám rád pomůžu s výběrem vhodného termínu a obytného auta.
Po nasbírání zkušeností v kempech už můžete podniknout i dobrodružnější cesty - co třeba vyzkoušet kempování na divoko?