Blog

6 + 1 tip na cestu: Jak zvládnout dlouhou jízdu bez nehod?

Dlouhé cestování dá zabrat i ostříleným řidičům. Nedostatek spánku, nepřipravenost na jízdu nebo špatný stav vozidla mohou způsobit nemilý sled událostí. Na co byste si měli dát pozor a jak dlouhé cestování zvládnout?

Ať už se chystáte na dovolenou autem, nebo chcete s karavanem objet Evropu, měli byste být na dlouhou cestu řádně připraveni. Neznamená to jen obejít vozidlo kolem dokola a zkontrolovat pneumatiku tak, že do ní párkrát lehce kopnete.

Takovou přípravu na cestování byste neměli podceňovat. A proto jsem pro vás sepsal 6 tipů, jak dlouhé cestování zvládnout levou zadní. A taky jeden navíc, který většinu z nich strčí do kapsy!

kontrola vozidla pred dlouhou cestou1. Bezpečnost až na 1. místě!

Jako první musím určitě zmínit bezpečnost. K velké části poruch totiž naneštěstí dochází právě na dlouhých cestách. Je to tím, že hodně z nás zanedbává před touto jízdou důkladnou kontrolu vozidla.

Obzvlášť pozor si dejte na pneumatiky. Zkontrolujte hloubku dezénu, opotřebení a hlavně nahuštění. V létě totiž kvůli teplu dochází ke zvýšení tlaku v pneumatikách.

Já osobně doporučuji zkontrolovat celkový stav vozidla. Přece jen nejedete do práce nebo na nákup do vedlejšího města, ale třeba až 1 000 km od domova, do zcela neznámého prostředí. A řešení poruchy/nehody v cizině není zrovna procházka růžovým sadem.

I špatně umístěná zavazadla vám mohou znepříjemnit cestu nebo nedej bože ohrozit bezpečnost osob ve vozidle.

Dejte si tedy záležet na jejich uskladnění. Využijte naplno zavazadlový prostor tak, aby vám věci nepřekážely v zadním výhledu. Ty nejtěžší věci rozložte vždy naspod, nejlépe do zadní a přední části zavazadlového prostoru, aby se vyrovnala stabilita vozidla.

Pokud je tento prostor nedostatečný, využijte prostoru na střeše. Dejte si ale pozor a všechny věci důkladně upevněte!

2. Naplánujte si trasu předem

Proč? Vysvětlení je jednoduché. K největšímu počtu nehod totiž dochází, když řidič neodhadne situaci a jde až za hranice svých možností. Aby se tohle nestalo, a vy jste se tak vyvarovali nebezpečné únavě za volantem, naplánujte si trasu i se všemi zastávkami předem.

Rozložte si ji na jednotlivé úseky, dělejte si přestávky. Když pocítíte známky ospalosti, zastavte a odpočiňte si, případně se krátce projděte. Únava totiž výrazně snižuje koordinaci a schopnost vnímání více věcí naráz. Proto není dobré brát ji na lehkou váhu.

Také si dopředu promyslete, zda pojedete přes den nebo v noci. Ve druhém případě se vyvarujete silnému provozu a vysokých teplot během dne. Myslete však na to, že v nočních hodinách dochází k poklesu jízdních schopností řidiče. Buďte tedy ostražití a určitě nepodceňujte ani lehkou únavu.

priprava na dalekou cestu karavanem3. Nepodceňujte přípravu

Štěstí přeje připraveným! Nejdůležitější bod je pořádně se vyspat. Zapomeňte na dlouhé cestování hned po práci, zbytečně byste tím riskovali. Zároveň si připravte příruční zavazadlo, kde budete mít vše potřebné na cestu. Tím myslím dostatek jídla, pití, léků, případně plen, dudlíků, hraček a podobně.

4. Přizpůsobte styl jízdy

Je odlišné, když jedete v prázdném vozidle, nebo když je plně naložené věcmi. To totiž ovlivňuje jeho ovladatelnost a vyžaduje delší brzdnou dráhu. Proto je potřeba brát tento fakt v potaz.

5. Dejte si pozor na počasí

S horkem si není radno zahrávat. Pořiďte clony do okýnek, pokud možno zprovozněte a připravte klimatizaci. Během cesty dohlížejte na to, ať všichni členové posádky dodržují pitný režim. Zakryjte kovové konstrukce dětských sedaček. Může se stát, že se příliš nahřejí a vaše děti se o ně popálí.

V druhém případě vás může potkat silný déšť. Abyste předešli nehodě, raději zastavte a vyčkejte, než se počasí alespoň trochu uklidní.

6. Soustřeďte se jen na vozovku

Pokud vyrážíte na cestu s celou rodinou, znamená to pro vás mimo jiné i více rušivých elementů při řízení. Proto se snažte nevnímat okolní vlivy a soustřeďte se pouze na vozovku. I třísekundové ohlédnutí do zpětného zrcátka na děti může způsobit dopravní nehodu.

7. Na extra dlouhou cestu jedině s karavanem

A jako poslední slibovaný, bonusový tip. Já osobně jsem zastáncem 100% pohodlí. Má rada na konec tedy zní:

Chystáte se na dlouhou cestu? Jeďte karavanem! Ptáte se proč?

  1.       Vyvarujete se mikrospánku – zastavit a vyspat se můžete kdekoli po cestě.
  2.       Jde na vás únava? Zastavte a dejte si relax, můžete si uvařit jak jídlo, tak kávu ve své soukromé kuchyňce.
  3.       Neřešíte jak a kam uskladnit zavazadla – všude máte dost úložného prostoru.
  4.       Většina novějších karavanů má už i výkonné klimatizace.

A takhle by šlo pokračovat dál. Vyjet na dovolenou v karavanu rozhodně stojí za zvážení. Nejde totiž jen o zmíněné pohodlí, ale také o jistou bezpečnost, se kterou se v běžném autě jen tak nesetkáte.