Blog

Lákavé destinace pro klidnou podzimní dovolenou

Představte si, že vyrazíte na dovolenou, kde vás přivítají poloprázdné pláže a kempy, města žijící tempem svých vlastních obyvatel a hory, které se bez tíhy turistů můžou konečně nadechnout. Přesně tohle se vám naskytne, když přesunete svou dovolenou do podzimních měsíců. Sezóna karavaningu nikdy nekončí a vyprázdněné turistické destinace si přímo říkají o prozkoumání obytným vozem. Sám jsem velkým fanouškem podzimních cest, a proto jsem vytipoval několik destinací, kam s půjčeným obytným vozem můžete vyrazit. Navíc by byl skoro hřích nevyužít nižší ceny půjčovného i poplatků v kempech! 

 

Procházejte se, jako by vám to tu patřilo

Evropská města se přes letní sezónu potýkají s neuvěřitelnými nápory turistů. Své by o tom mohli vyprávět obyvatelé Benátek, Barcelony, našeho Českého Krumlova, ale třeba nově i Dubrovníku. I vy sníte, že se tam jednou podíváte? Vyhněte se organizovaným skupinkám se žlutým deštníkem a zmateným cizincům pobíhajícím kolem a vyrazte do měst v září nebo říjnu. Zmíněné Benátky či Dubrovník mají mnohem větší kouzlo, když se život v nich zklidní, vy se můžete procházet jejich ulicemi a připadat si jako Indiana Jones na Poslední křížové výpravě nebo jako vznešená královna Cersei ve svém nedobytném sídle. A i výlet na Plitvická jezera bude hned hezčí!

Můj osobní tip: Na každý z mých karavanů se vejde několik jízdních kol. Ta se perfektně hodí pro průzkum měst! Zhodnoťte své schopnosti a vyrazte na kolech do města přímo z kempu nebo zaparkujte na parkovišti na okraji města a do centra dojeďte na kolech. 

 

Nafoukněte lehátko a vyrazte za mořem

Slunce už tolik nepraží, ale moře na jihu Evropy je stále příjemně teplé. Pokud nejste zrovna fanoušky architektury a městského života, vypravte se do kempu, který bývá přes rok beznadějně plný. Jen si dejte pozor - spousta kempů zvlášť u pobřeží mívá otevřeno jen přes hlavní sezonu, která může končit v půlce nebo koncem září. Při výběru se proto ujistěte, že kemp má otevřeno. 

Můj tip: Celoročně otevřeno má třeba kemp Happy Village nedaleko Rimini. Web mají i ve slovenštině a pro karavanisty mají k dispozici i výlevku na WC. Na podzimní koupání je to ideální, i když místní se na vás budou ze břehu zabalení v péřových bundách divně dívat. Sám to velmi dobře znám. 

 

Prohřejte si kosti, ať už sami nebo s dětmi

Tohle je ideální podzimní dovolená pro páry s dětmi i bez nich. Oba typy cestovatelů si tuhle dovolenou užijí. Pojedeme totiž do termálů! V nich sezóna nikdy nekončí a užijete si je skvěle třeba i v zimě. V maďarském Thermalparku Sarvar jsou na karavanisty připravení, mají u každého místa přípojku s elektřinou i vodou a v ceně ubytování je i celodenní vstup do lázní. Na Slovensku pak můžete s dětmi vyjet do Bešeňové nebo Velkého Mederu. Nemusíte se bát, že po relaxu v termálních vodách se budete muset přesunout do studeného karavanu. Všechny mé vozy mají topení, takže u mě budete jako v bavlnce! 

Posledním tipem, jak strávit podzimní - nebo třeba i zimní dovolenou (ale na to si vyhradím článek zase jindy) - je určitě dovolená v horách. Do Nízkých Tater můžete vyrazit i už ze zmiňované Bešeňové, ale raději se nebudeme držet tolik při zemi. Zajet můžete i do rakouských Alp! Mezi letní a zimní sezónou je tam skoro vymeteno. V době, kdy slábnou sluneční paprsky a stromy začínají shazovat své listí, je pohled na Zell am See něčím, na co jen tak nezapomenete. „Zakempit” můžete třeba v rodinném kempu Panorama Camp. Na výlety pak můžete nejen do hor, kam vás vyveze i kabinová lanovka, ale nedaleko si nakonec užijete i termální koupele Tauern Spa.  

Objevíte na podzim nová místa, nebo pojedete na ta léty ověřená? Věřte, že máte-li své oblíbené destinace, je úplně novým zážitkem do nich zavítat s karavanem. Až vyrazíte a budete se oddávat klidu a pohodě pod mou markýzou, nezapomeňte poslat pohled!