Blog

Rybičky, rybáři za vámi jedou karavanem! Kam do Norska za nejlepšími rybářskými úlovky?

Takový karavan, páni, to je vám věc! Hodí se nejen na rodinnou dovolenou u moře či v tuzemském kempu, ale třeba i na rybářskou výpravu s partou kamarádů. Kde berou nejvíce a na co kromě prutu a podběráku při cestách za rybolovem nezapomenout vám prozradím v následujících odstavcích.

Rybařit se dá leckde. Někomu stačí vyrazit k nejbližší řece nebo rybníku, nahodit udičku a užívat si božské ticho během čekání na záběr. Někdo ale touží po zajímavějších zážitcích a exotičtějších chutích než má jihočeský kapr.

Jestli máte choutky zalovit si v moři či oceánu, stačí jen vybrat termín dovolené, rezervovat si karavan a domluvit se s partou na rybářské výpravě. Ta nemusí být nutně velrybářská, protože ačkoliv se moje karavany mohou pochlubit slušným úložným prostorem, tak velrybu byste domů jen tak nedovezli, ale klidně může být až ke břehům Grónska.

Skandinávské země představují na mapě Evropy opravdický rybářský ráj! Z osobní zkušenosti mohu doporučit Norsko, která má nejen moře plné ryb, ale najdete tu také mnoho kempů, které se na rybolov a karavanisty přímo zaměřují.

Pro výlet s rybařením je vhodné vyrazit spíše na podzim či na jaře. Vyhnete se tam přílišnému horku při transportu ryb do vlasti a navíc mohu nabídnout více volných termínů pro rezervaci karavanů než je tomu v létě.

 

Jaká jsou pravidla pro rybolov v Norsku?

Základní pravidlo, které v Norsku platí a vyplatí se ho dodržovat, upravuje množství ryb, které lze ze země vyvézt. Aktuálně platí, že při odjezdu z Norska s sebou můžete mít 10 kg ryb nebo produktů z ryb na osobu.

Pokud budete rybařit v některém z registrovaných rybářských center nebo chat, pak se tento limit zvyšuje na 20 kg ryb či rybích produktů na osobu. Provozovatelé rybářských center množství důsledně hlídají.

Lovit se smí pouze na prut, a to na předem vyhrazených místech nejméně 100 m od plovoucích sádek.

Úlovek je určený pouze pro vaši osobní spotřebu a je zakázané s ním obchodovat. Důležité je také lovit jen povolené druhy ryb a dodržovat minimální velikost úlovku.

Detailní a aktuální informace najdete na webových stránkách norského ministerstva pro rybolov.

Nejen v Norsku, ale i kdekoliv jinde samozřejmě platí, že na lov ryb byste měli být vhodně oblečení, respektovat počasí a při lovu z lodi byste vždy měli mít záchrannou vestu, i přesto, že si o sobě myslíte, jak jste skvělý plavec. Nehoda není náhoda, a to platí nejen na silnicích, ale i při rybaření.

Jak převézt ryby v karavanu bez problémů až do Čech?

Před tím, než ryby uložíte v kempu do mrazáku, je očistěte a vykuchejte. Používejte k tomu filetárny či kuchyňky v kempech. Najdete tam veškeré vybavení a obsluha kempu vám s přípravou ryb zajisté pomůže.

V karavanu si pak z takto připravených ryb můžete uvařit něco dobrého nebo je hodit na příruční gril, který je součástí vybavení.

V každém z mých karavanů se nachází malý mrazák, tam se ovšem vejde pouze jedna až dvě ryby. Pro převoz většího množství ryb doporučuji pořídit kvalitní silnostěnné chladící boxy. Ty můžete uložit do garáže k dalšímu rybářskému vybavení. Je tam nejen více místa, ale pravděpodobně zde také bude chladněji než v kabině.

Hluboce zmrazené ryby do boxů ukládejte až těsně před odjezdem z destinace a snažte se během jízdy zastavovat jen pro nezbytný odpočinek a občerstvení.

Jakmile ryby jednou rozmrznou, není již bezpečné je znovu zamrazit a je nutné je co nejdříve spotřebovat. Vždy tedy vezte domů jen takové množství, které dokážete smysluplně uskladnit či okamžitě zpracovat.

Před odjezdem na dovolenou tedy vyprázdněte doma mrazák nebo se domluvte se sousedy, že vám se zpracováním ryb pomohou, ať nepřijdou zbytečně nazmar. 

Tipy na rybářské kempy pro karavanisty v Norsku

Pohodovým tempem zvládnete cestu karavanem z Čech k norským hranicích zhruba za 2 dny. Úsek mezi dánským městem Hirthals a norským přístavem Larvik si zpříjemníte jízdou na trajektu a pak už záleží jen na vás, kam až se vydáte.

Nejoblíbenější rybářská centra se nacházejí ve střední části Norska v okolí ostrovu Hitra, ale určitě se můžete vydat i do kempů na jih či na sever země. 

Podělím se s vámi o pár kempů, které můžete během putování navštívit:

  • HasvagCamp - oblíbený kemp ve střední části Norska s českým správcem, kde si můžete zalovit jak z loďky, tak ze břehu. K dispozici je pro všechny ubytované rybáře filetárna s tekoucí vodou i mrazák na vykuchané úlovky.
  • Kemp na ostrově Averoy - rybářský kemp s českým provozovatelem. Výhodná poloha na ostrově s dobrou dostupností otevřeného moře. Rybaření je možné z lodí, které si lze zapůjčit, i z mostu, který spojuje jednotlivé ostrovy.
  • Camp Solberg Fjord - nádherná krajina, divoká příroda a perfektní podmínky pro rybolov - to je kemp Sobergfjord v severní části Norska. 

Ideální doba rybářské dovolené je zhruba deset dní, abyste měli dostatečný čas nejen na cestu, ale i na samotný lov a nemuseli příliš pospíchat. O rybaření v jiných evropských zemích se zkusím rozepsat zas někdy příště.

Zatím mi můžete dát vědět na email info@pankaravan.cz, jestli o rybářský výlet s karavanem do Norska máte zájem a který termín by se vám nejvíce zamlouval.