Blog

S karavanem na cyklodovolenou kolem Dunaje - bezva zážitek pro celou rodinu

Taky se někdy necháte unést a přemýšlíte nad tím, jaké by to bylo prostě se jen tak sebrat a odjet do dálky za dobrodružstvím? Prozradím vám, že skvělé zážitky můžete s karavanem zažít i kousek od domova, respektive u našich jižních sousedů!

Cestování může mít nekonečně mnoho příchutí -  zažít adrenalin při výstupu do hor, nechat se okouzlit nádhernou přírodou nebo obdivovat historická města s jejich starobylými památkami. Rakousko je také rájem pro sportovce, a to jak v zimní, tak v letní sezóně. Já pro vás tentokrát mám inspiraci na výlet s karavanem, který potěší duši každého cyklisty. Pozvu vás na putování po cyklostezce podél Dunaje, která se táhne z Pasova u německých hranic až do Vídně, nebo ještě o kousek dál do slovenské Bratislavy.

Dunajská cyklostezka vede po celou dobu vedle řeky a nabízí proto úchvatné výhledy a snadný terén, který zvládnou i naprostí cyklističtí nováčci nebo děti. Celková trasa skrze Rakousko měří kolem 400 km a do menších úseků si ji můžete rozplánovat dle libosti a podle toho, jak se budete cítit. Jste připraveni na velké rakouské cykloputování? Tak jedem!

Pasov  - tudy kráčela historie

Pokud chcete začít opravdu od začátku rakouské dunajské stezky, pak by výchozím bodem měl být právě Pasov. 

Historie tohoto města se píše již více než 2000 let. Je centrem obchodu a turismu, a proto si buďte jisti, že vám i vypůjčenému karavanu se v místních kempech dostane královského přivítání. 

Pro rozjezd doporučuji věnovat první den poznávání města a užívání si jeho jedinečné atmosféry. Kromě Dunaje najdete ve městě ještě další dvě řeky - Inn a Ilz, které do něj vtékají. Mezi nejvýznamnější památky města patří budova radnice a monumentální Dóm sv. Štěpána.

Ny cyklostezku k vodě vás z centra zavedou zelené značky, díky kterým se ani na dalších úsecích trasy neztratíte. 

Pro kempování vyzkoušejte třeba velmi dobře hodnocený kemp Zeltplatz Passau.

Linec - město dortíků a umění

Dalším městem na trase je Linec. Tady se prostě zastavit musíte! Naprostou nutností je totiž návštěva některé z místních cukráren s ochutnávkou pravého lineckého koláče, který vznikl právě zde.

A po gastronomickém zážitku si dopřejte třeba i pořádnou porci moderního umění v Lentos Kuntmuseum Linz, které se nachází přímo na břehu Dunaje. Milovníci starších památek mohou žasnout při pohledu na poutní kostel Pöstlingberg - symbol města či na úchvatnou katedrálu Neposkvrněného Početí Panny Marie.

Pro inspiraci, co všechno se v Linci dá zažít, mrkněte na video od Kluků z Prahy -> Linec, město, které nechce turisty.

S karavanem můžete pohodlně zaparkovat například v menším kempu Camping Platz Ausee u stejnojmenného jezera, které je vhodné ke koupání. To za letních dnů zajisté přijde vhod!

Údolí plné hradů

Při pokračování cykloputování po proudu řeky Dunaj překročíte kousek za Lincem hranici mezi Horními a Dolními Rakousy.

Řeka kouzlí a čaruje a na vás čeká podle mnohých nejkrásnější úsek v okolí městečka Grein

Dunaj se zde zakusuje do údolí a nabízí opravdu jedinečná zákoutí. Dříve zde bývaly nebezpečné peřeje, ale ty jsou po vybudování řady přehrad minulostí. Co však zůstalo jsou pozůstatky hradů na skalách nad řekou. Při projíždění cyklotrasy podél Dunaje si náhle budete připadat jako v pohádce. A to nevíte, že to nejlepší na vás teprve čeká…

Váš záchytný bod v podobě karavanu můžete ponechat přímo v Grein v útulném kempu Campingplatz & Herberge Grein nebo popojet ještě o pár kilometrů dále a rozložit tábor v kempu Marbach.

Wachau vám vezme dech

Cesta se pomalu stáčí směrem k moravským hranicím a i krajina tu náhle má jiný ráz. Na březích rostou sladké a šťavnaté meruňky, na vinicích narýsovaných jako podle pravítka dozrávají hrozny a člověk si připadá jako na Moravě. Tak daleko od pravdy to není - moravské hranice jsou coby kamenem dohodil.

Na trase údolím Wachau vás čekají úchvatná malá městečka Melk s benediktinským klášterem či Spritz a Kremže, která je centrem celé oblasti. 

Údolí Wachau bylo osídleno již v pravěku a v současnosti patří mezi nejoblíbenější turistická místa v Rakousku. Od roku 2000 je součástí Seznamu světového dědictví UNESCO

Jako suvenýr z cesty nebo jako příjemné osvěžení pro večerní posezení k kempu si nezapomeňte pořídit místní bílé víno. Pěstují se zde odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Díky specifickým podmínkám ve Wachau a díky tradičnímu způsobu výroby, jsou vína z této části Rakouska naprosto jedinečná.

Přímo na břehu Dunaje najdete skvělý kemp Donaupark camping Krems s veškerým zázemím, které karavanisté pro pohodlný pobyt potřebují.

To nejlepší nakonec

Od Křemže je to do Vídně, hlavního města Rakouska, zhruba 80 kilometrů. Cesty jsou příjemné a kolo jede téměř samo. Je jen na vás, jestli přejezd do Vídně zvládnete za jeden den nebo si závěrečnou etapu rozdělíte do dvou dnů. 

Ve Vídni se rozhodně vyplatí z kola slézt a vychutnat si atmosféru, která v centru rakouské metropole panuje. 

Narazíte tu na supermoderní části města, kde se do výšky tyčí mrakodrapy a pod nimi lidé spěchají do práce nebo si užívají chvilku oddechu u kávy v některé z kaváren, ale i místa, kde se čas zastavil a vy si zde přijdete jako za dob, kdy tu zněl vídeňský valčík a vládli Habsburkové. Nechte se okouzlit atmosférou a dopřejte si pořádnou odměnu za ušlapané kilometry. Ochutnat byste měli legendární sachr a pravou vídeňskou kávu, ale za malý hřích stojí i tradiční jablečný štrůdl nebo císařský trhanec. Pokud nejste na sladké, pak si určitě objednejte wiener schnitzel s bramborovým salátem nebo tafelspitz.

Kempů je přímo ve Vídni v okolí spousty. Mě zaujal Donau Camping Klosterneuburg, který najdete pár kilometrů před samotným Vídní. Má skvělé hodnocení a nachází se v příjemném klidném městečku s nádherným klášterem.

Bonus pro vytrvalce

Ještě nemáte dostatečně otlačené sedací svaly a nohy by ještě pár kilometrů zvládly? Pak si dopřejte jízdu podél Dunaje ještě na úseku Vídeň - Bratislava. Tato dvě hlavní města od sebe dělí necelých 60 km a i tento úsek trasy stojí za to!

Velká část trasy vede přes území lužního lesa, kde se můžete setkat s celou řadou chráněných živočichů a jejich pozorováním se můžete na rovinaté cestě pěkně zabavit. Samozřejmě řeka nabízí i mnoho možností k vykoupání nebo prostému spočinutí na jednom z jejích břehů. 

Při příjezdu do „Blavy” vás přivítá nejen slavný most s restaurací UFO, ale i Bratislavský hrad a mrakodrapy v moderní obchodní čtvrti.

Ze Slovenska je to do Čech kousíček, tak se pohodlně usaďte v karavanu a v klidu po cestě začněte plánovat nová dobrodružství.

Pár tipů na závěr

  • Trasy na každý den plánujte jako okruh nebo se domluvte, že nejsportovněji založený cyklista z vaší posádky během dopoledne zařídí převoz auta do další destinace a vy se s ním potkáte poté někde na trase. V případě, že si dovolenou užíváte jako skupina přátel, můžete vždy jednoho ze skupiny zvolit jako řidiče dne a během pobytu se o přepravu karavanu prostřídat. 
  • Jestli na vás dopadne únava nebo bude na programu odpočinkový den, můžete zvolit pro dopravu třeba některou z výletních lodí, kterých je na Dunaji spousta nebo vyrazit na výlet po okolí pěšky. Rakouské turistické trasy jsou dobře značené a určitě se neztratíte.
  • Přeprava kol karavanem je velmi snadná. K jejich uložení slouží zadní držák a uzamykatelná garáž. Pohodlně se sem vejde až 6 kol a kola lze před zaparkováním i snadno očistit od bahna pomocí přídavné sprchy v zadní části vozu.

Nezapomeňte po cestě objevovat zajímavá místa a ochutnávat rakouské speciality, ať dovolená s karavanem stojí za to! Moje vozy jsou pro vás k dispozici po celý rok a pokud se rozhodnete projet Evropu křížem krážem, klidně můžete. 

Jestli jsem vás na rakouské putování nalákal, tak mi dejte co nejdříve vědět na tel. +420 603 820 308 nebo na email info@pankaravan.cz. Termín si také snadno rezervujte přes kontaktní formulář na webu pankaravan.cz.