Blog

Z Česka do Chorvatska: autem, nebo karavanem?

Na dovolenou do Chorvatska jezdí každoročně stovky Čechů. Je to totiž oblíbená destinace, kde za málo peněz získáme „hodně muziky“. Jak se tam dopravit a která z variant vás vyjde výhodněji? Abyste nemuseli zdlouhavě pátrat, udělal jsem to za vás.

autem nebo karavanem chorvatskoPohodlí

Přiznejme si, že komfort osobního automobilu při dlouhém cestování za moc nestojí. A to hlavně v případě, že cestuje čtyřčlenná, nedej bože pětičlenná rodina/skupina. 

Zato karavan je na tom podstatně lépe, můžete totiž kdekoli zastavit a plnohodnotně se vyspat. Nemusíte se mačkat ani dohadovat, kde zastavíte a kolik vás to případně bude stát peněz.

 

Pronájem

Pokud jedete na dovolenou autem, ve většině případů pronájem řešit nemusíte. Buď vůz vlastníte, nebo si ho půjčíte třeba od rodičů, přátel a blízké rodiny. 

Jestli ale chcete jet obytným vozem, budete muset nejspíš zamířit do nějaké půjčovny karavanů, kde za pronájem samozřejmě zaplatíte. U nás si ho můžete půjčit už za 2 900 Kč bez DPH/den. Při půjčení na 10 a více dní dostáváte pak navíc slevu

Nemusíme být špičkoví počtáři, abychom si všichni dovedli spočítat, že v tomto případě karavan vyjde poněkud dráž než auto.

 

autem nebo karavanem vařeníUbytování 

Co se týče ubytování, ceny se různí podle destinací. Vytipoval jsem pár nejoblíbenějších lokalit, kam Češi nejraději jezdí, a přes portál s rekreačními pobyty prozkoumal, na kolik zhruba takový pobyt vyjde. Ceny jsou samozřejmě jen orientační, vždy záleží na konkrétní nabídce a také na období, kdy se na dovolenou chystáte.

* prozkoumané orientační ceny v různých lokalitách při obsazení 4 osobami na týden v hlavní sezóně (konec měsíce července)

region Dubrovník - Dubrovník 

 

cca 30.000 Kč

 

region Makarska -  Baška Voda

 

cca 25.000 Kč

 

střední Dalmácie -  Šibenik  

 

cca 20.000 Kč

 

jižní Dalmácie -        Trogir

 

cca 15.000 Kč

 

region Kvarner -      Krk

 

cca 15.000 Kč

 

severní Dalmácie - Zadar

 

cca 15.000 Kč

 

Při pronájmu obytného vozu byste měli vědět, že Chorvatsko je jedna z mála zemí v EU, která má odlišné podmínky pro přespávání turistů. Ať už na tom chtěli místní vydělat větší obnos peněz, nebo chtěli zabránit přeplněným ulicím karavany, zavedli pravidlo. To říká, že každý, kdo někde přespává, ať už tedy v hotelu nebo karavanu, musí zaplatit rekreační poplatek. 

V Chorvatsku tedy nemůžete zastavit jen tak u moře, musíte zajet přímo do kempu. Při hledání na portálu s nabídkou kempů  jsem jich pár našel a opět prozkoumal ceny.

* prozkoumané orientační ceny v různých lokalitách za karavan na týden v hlavní sezóně (konec měsíce července)

region Dubrovník - Kemp Solitudo

 

cca 5.500 Kč

 

region Makarska -  Kemp Riviera

 

cca 4.000 Kč

 

střední Dalmácie -  Kemp Galeb

 

cca 6.000 Kč

 

jižní Dalmácie -       Kemp Rožac

 

cca 5.000 Kč

 

region Kvarner -     Kemp Glavotok

 

cca 4.500 Kč

 

severní Dalmácie - Kemp Strašsko

 

cca 5.000 Kč

 

Co se týče jiných zemí, jako je například Itálie, Slovinsko, Rakousko a tak dále, tam už tohle pravidlo neplatí. Kromě volnosti pohybu vám všude jinde nabídne karavan tedy i volnost toho, kde se ubytuje. 

 

Flexibilita cestování

V tomhle bodě se hodí uvést krátký příklad. 

Cestujete do nižších částí Chorvatska, kde se často stává, že vám předpověď najednou začne hlásit několik dní nekonečného deště. Pokud jste autem a jste tak omezeni na jeden jediný cíl, může vám to dovolenou nemile zkazit. 

V karavanu však nemusíte věšet hlavu. Všechny věci máte hezky uvnitř, takže jednoduše nasednete a vyjedete vstříc oblastem, kde bude počasí výrazně lepší. Vše zlé tak bude zažehnáno a vy si můžete nadále užívat volných dní.

 

stravování na dlouhých cestáchStrava

Vypočítat a zhodnotit náklady na stravu je poněkud oříšek. Můžeme si k tomu ale říct několik faktů:

Při jízdě v autě:

  • Zastavujete na rychlé občerstvení
  • Jíte ze zásob, které si vezete z domova
  • V případě, že máte zařízené ubytování v apartmánu a máte pobyt bez stravy, vezete s sebou potraviny, které musíte uskladnit v (už tak) malém prostoru
  • Máte-li ubytování i se stravou, je jasné, že celková cena za pobyt stoupne
  • Nevezete si jídlo a nemáte stravu k ubytování, docházíte do místních restaurací

Při jízdě v karavanu:

  • Nemusíte zastavovat v rychlém občerstvení
  • Vezete si z domova potřebné množství surovin
  • Máte k dispozici lednici a úložné prostory, kam potraviny uschovat
  • Můžete  kdykoliv zastavit a uvařit si své oblíbené jídlo

 

Doprava a vše okolo

Jedna z nejpodstatnějších věcí, kterou při jízdě na dovolenou budete řešit, je doprava a výdaje s ní spojené.

Z ČR do Chorvatska se dá dostat 2 odlišnými trasami. Vzdálenost budu počítat vždy z hlavního do hlavního města, tudíž z Prahy do Záhřebu.

1. ČR → Slovensko → Maďarsko → Chorvatsko

Podle mapy vyjde tato cesta na 701,6 km. Když budu počítat, že je průměrná spotřeba běžného automobilu například 8 l/100 km, vychází nám, že náklady na pohonné hmoty budou cca 1 800 Kč

2. ČR → Rakousko → Slovinsko → Chorvatsko

Taková trasa udává vzdálenost 697,6 km. To znamená, že náklady na pohonné hmoty se v tomto případě nějak zvlášť neliší.

Zapomenout ale nesmíme ani na poplatky. Na kolik vás vyjde mýtné, se dozvíte na webu, kde si můžete přesně vypočítat cenu podle lokality, kam máte namířeno.

Pro dálniční známky v roce 2020 platí tyto ceny:

 

NA 10 DNÍ

NA MĚSÍC

ČR

310 Kč

440 Kč

RAKOUSKO

9.40 €

27.40 € (platí až na 2 měsíce)

MAĎARSKO

3,500 HUF

4,780 HUF

SLOVENSKO

10 €

14 €

SLOVINSKO

15 € (platí pouze na týden)

30 €

Naše karavany vydají při nejnižší spotřebě 10 l/100 km. Cesta vás tedy vyjde cca na 2.300 Kč. To není až takový rozdíl, že?

V čem se ale náklady na dopravu razantně liší, jsou dálniční známky. Zatímco v autě si každou zvlášť musíte zaplatit, k pronájmu obytného vozu budete mít 4 dálniční známky (CZ, SK, SLO, A) zdarma. A to už jistě nějaké ty peníze ušetří.

 

Jak to celé vychází?

Když tedy spočítám průměrné ceny a cestu tam i zpět, vyjde mi to nějak takto:

V grafu nejsou zohledněny náklady na stravu a chorvatské mýtné, protože se tyto dvě ceny můžou výrazně lišit podle vašich potřeb a lokality, kam míříte. Dál tam taky nenajdete pohodlí, které nejde nijak konkrétně vyčíslit. 

Jako poslední za zmínku stojí fakt, že vás jízda karavanem neomezuje na cestu z bodu A do bodu B. Během jízdy můžete kdekoli zastavit, sjet z naplánované trasy a navštívit plno zajímavých míst.

Zrovna Chorvatsko je země plná národních parků, historických měst, přístavů, ale i zábavních parků a aquaparků. 

Když tedy zhodnotím jak náklady, tak i zmíněné pohodlí a vše ostatní, vychází mi karavan podstatně lépe.

 

Co si o cestování v obytném voze myslíte vy? A přemýšlíte o dovolené v obytném voze