Blog

Karavanem na Slovensko - 7 cestovatelských tipů

Milujete cestování, ale trápí vás to, že neumíte cizí jazyk a v zahraničí se tak nedomluvíte? Vydejte se na Slovensko – do ráje termálních lázní, vysokohorské turistiky i bohatého historického a kulturního dědictví. Naši bratia jsou, co se týče cestování, velmi často opomíjení, ale věřte mi, mají co nabídnout!

Abyste mohli objevovat krásy, které se skrývají v zahraničí, nemusíte nutně jezdit do Chorvatska, Slovinska, Francie nebo Norska. Stačí, když přejedete jedny státní hranice. Navíc slovenskou dálniční známku dostanete ke všem mým karavanům zdarma, tak není o čem přemýšlet. Pokud vám chybí nápady na místa, která u našich sousedů navštívit nebo kde přespat, sepsal jsem pro vás rovnou 7 tipů na osvědčené kempy. Ty jsem roztřídil do 4 kategorií v závislosti na tom, co na daném místě můžete podnikat nebo co tam uvidíte. Na závěr přidám ještě bonus v podobě dvou skrytých pokladů. 

Termální lázně

Zejména jižní Slovensko je vyhlášené díky termálním lázním, koupalištím a bazénům. Dospělí si zde mohou pořádně odpočinout a nechat své tělo ozdravit léčivou vodou, zatímco děti se vyblbnou na tobogánech, skluzavkách nebo v dětských bazéncích. Můžete vybírat rovnou z několika termálních koupališť: Thermal Corvinus Veľký Meder, Thermalpark v Dunajské Strede, Thermál Nesvady, Termálne kúpalisko Podhájska nebo Termálne kúpalisko Komárno.    

Oáza Camp Komoča – Tento kemp leží na levém břehu řeky Váh, asi 13 kilometrů od města Nové Zámky. Všechny zmíněné kempy jsou tak v dojezdové vzdálenosti. Pokud jich tedy budete chtít navštívit rovnou několik, ubytujte se právě zde. V případě, že vás už termální voda omrzí, pro zchlazení můžete využít písečné pláže přímo v kempu. 

Thermal Camping – Součástí Thermalparku v Dunajské Strede je hotel, penzión, ale samozřejmě i kemp. Autokemping se nachází přímo v areálu, tedy v bezprostřední blízkosti přírodního jezera a bazénového světa. Nabízí místa na travnaté nebo makadamové ploše s elektrickými přípojkami pro karavany, obytné vozy i stany. Největší výhodu ale rozhodně vidím v tom, že všichni návštěvníci kempu dostanou neomezený vstup do všech vnitřních i venkovních bazénů zcela zdarma. 

Tatry

Když se řekne Slovensko, většině z nás se vybaví proslulé Vysoké a Nízké Tatry. Jedná se totiž o jednu z nejkrásnějších horských oblastí ve střední Evropě. Ať už sem vyrazíte v zimě na lyžovačku nebo v létě na turistiku, věřím, že budete nadšeni. 

Z Tatranské Lomnice se můžete vydat například k ledovcovým jezerům, zejména ke Skalnatému a Zelenému plesu. Výlet není nijak náročný a úchvatný pohled na jezera a okolní hory za pár kilometrů v nohách určitě stojí. Pokud vám vyjde počasí, můžete ze Skalnatého plesa vyjet lanovkou na druhý nejvyšší vrchol Slovenska, a tedy Lomnický štít. Fyzicky zdatnější se mohou vydat na Gerlachovský štít. Cesta k němu je poměrně náročná, ale odměnou vám bude skvělý pocit ze zdolání nejvyšší hory a s tím související neskutečně krásný výhled. 

Pokud se do Tater vydáte i s dětmi, jeďte na výlet ke Štrbskému plesu. Cesta kolem něj je dlouhá asi jen dva kilometry a celou dobu půjdete po štěrkové nebo písčité cestičce. Navíc u hotelu Kempinski si můžete půjčit i lodičky. Vsadím se, že děti budou nadšené! 

Leharo Camping –  Nedaleko Tatranské Lomnice, která je skvělým výchozím bodem pro většinu výletů, se nachází kemp Leharo. Krásný výlet na okolní hory je garantován z úplně všech parcel, kde můžete karavan zaparkovat. Samozřejmostí jsou také elektronické přípojky i pitná voda u každého stání. Pokud vám po výletech ve vyšších polohách bude zima, můžete si přímo k vašemu obytnému autu nechat přistavit saunu. O ochlazení se postará nedaleký studený potok. Dobrodružství zajištěno!

Národní parky

Slovenská příroda ale samozřejmě nejsou jen Tatry. Tato země je domovem celkově 9 národních parků, které vás provedou malebnými údolími při březích řek nebo kolem majestátních kopců. Zaměřím se na mé dva nejoblíbenější.

Národní park Slovenský ráj se nachází na jih od Vysokých Tater. Při procházkách objevíte hluboké údolí a rozsáhlé kaňony, ale to nejzajímavější se odehrává pod zemí. V parku se nachází stovky jeskyní, přičemž jediná zpřístupněná veřejnosti je Dobšinská Ľadová Jaskyňa. A je to opravdový unikát! Je to totiž největší zaledněná jeskyně na Slovensku a v roce 2000 byla zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. 

Autocamping Podlesok – Zakempit můžete jen 16 kilometrů od zmíněné jeskyně. Kemp podlesok se navíc nachází přímo u vstupu do nejznámější slovenské rokle Suchá Belá. Po túrách si můžete odpočinout u ohně, najíst se v bufetech či restauracích nedaleko kempu nebo si užít spoustu jiných zážitků v blízkém okolí.

Druhý tip bude zaměřený na Velkou Fatru, tedy na nejmladší slovenský národní park. Je tvořený nedotčenou horskou krajinou s dochovanými lesy a pastvinami. Kromě túr po hřebenech stojí za to navštívit i podhorskou osadu Vlkolínec, která představuje nejzachovalejší a nejkomplexnější celek původních lidových staveb.

Camping Belá Nižné Kamence – Na dojezd od Velké Fatry i Vlkolínce se nachází kemp Belá. Nechybí zde elektrické přípojky pro karavany, nově vybudovaná sociální zařízení, sprchy s teplou vodou, potraviny, rychlé občerstvení i možnost objednání polopenze. Děti si užijí nově vybudovaná hřiště s různými prolézačkami a skluzavkami. Celkovou atmosféru pak dotvoří šumění lesa a hukot přilehlé řeky. 

Kulturní a historické dědictví

Slovensko je známé i svými městy a také impozantními hrady a zámky, které odrážejí místní bohatou historii a architektonické dědictví. Jednou z mých nejoblíbenějších staveb je zámek Bojnice, u kterého si můžete udělat zastávku při cestě do národního parku Velká Fatra. Tento zámek je považován dokonce za ten vůbec nejkrásnější na celém Slovensku. Nachází se ve stejnojmenném lázeňském městečku a návštěvníky přitahuje svým romantickým vzhledem i pohádkovou atmosférou. Uvnitř něj najdete bohatě zdobené pokoje a zajímavostmi nabité historické expozice.

Camp Pacho Prievidza – Kemp se nachází jen 6 km od lázeňského města Bojnice. Je situován v klidném prostředí a tak trochu připomíná dřevěnou vesničku, jelikož kromě kempování se zde můžete ubytovat i v dřevěných srubech. Součástí areálu je také koliba s tradiční slovenskou kuchyní i dětské hřiště s nafukovacími atrakcemi. 

Co by to bylo za návštěvu Slovenska, kdybychom vynechali jeho hlavní město Bratislavu. Největší tamější atrakcí je bez debat Bratislavský hrad. Nachází se na vrcholu hory, a tak kromě historických expozic nabízí i nádherné výhledy na okolí. Při procházce historickým centrem města pak můžete navštívit Hlavní náměstí s Primaciálním palácem, který je považován za jednu z nejkrásnějších budov v Bratislavě. Symbolem města je Most SNP, známý jako UFO Bridge. Dále můžete objevovat Michalskou bránu, Starý most, který spojuje Bratislavu s Rakouskem, a mnoho dalších zajímavých míst a památek.

Autokemping Slnečné jazerá – Senec je z Bratislavy vzdálený jen co by kamenem dohodil, a díky tomu, že leží u významného jezera, doporučuji zakempit právě zde. Areál Slnečných jazer se dělí na dvě části a na té jižní je to, co budete pravděpodobně hledat. Nachází se tam karavanový kemp s kapacitou 200 míst na stání. Po dlouhých procházkách městem určitě oceníte bohaté možnosti občerstvení nebo sportovní vyžití. Hlavně v letní sezóně zde můžete využít volejbalové a tenisové kurty, dětská hřiště a také půjčovny sportovních potřeb jako jsou například čluny nebo šlapadla.

Skryté poklady

Pokud již máte Slovensko procestované křížem krážem a myslíte si, že už jste viděli a navštívili opravdu vše, mám pro vás ještě dva tajné tipy. Dlouhá léta jsem si je nechával jen pro sebe a své karavany, ale teď nastal ten správný čas je prozradit i někomu dalšímu.

Slovenský orloj – Ano, je to tak, i Slováci mají svůj orloj. Stojí v obci, která se nazývá Stará Bystrica a jedná se o největší dřevěnou sochu svého druhu na celém Slovensku. Stavbu zdobí šest bronzových soch, které představují slovenské historické osobnosti. Srdcem orloje je takzvaný astroláb, tedy ciferník s astronomickými údaji. Kromě času tak na něm rozpoznáte i fázi dne, polohu měsíce a slunce i aktuální znamení zvěrokruhu. 

Hanušovský viadukt – Pamatujete si, jak jel Harry Potter vlakem do Bradavic a přejížděl přes viadukt linoucí se skotskou přírodou? Abyste se taky přes takový viadukt projeli, nemusíte cestovat do Skotska, opět se stačí vydat na Slovensko, tentokrát k obci Hanušovce nad Topľou. Tam se totiž nachází nejdelší obloukový železniční most v celé střední Evropě. Zajímavostí je, že byl postaven v roce 1943, ale během druhé světové války jej zcela zničili. Jelikož se ale jedná o velmi cennou technickou památku, viadukt opět zrekonstruovali a dodnes tak slouží jako součást železniční trati mezi Kapušany a Vranovem. 


Ať už si vyberete výlet do lázní, do Tater nebo k orloji, mé karavany vás bezpečně dopraví na Slovensko i pak zpět domů. Rezervujte si je včas online, nebo mě v případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte na telefonní číslo +420 603 820 308 nebo přes e-mail info@pankaravan.cz.