Blog

Tipy, jak při kempování ušetřit

Chcete s rodinou nebo kamarády vyjet na skvělou dovolenou karavanem, ale bojíte se, že si to nebudete moct finančně dovolit? V tomto článku vám proto prozradím několik tipů, jak si mé obytné vozy půjčit co nejlevněji, zaměřím se i na rady, jak ušetřit na samotné dovolené a na závěr se podíváme na to, v jakých zemích jsou nejlevnější kempy. 

Nejlevnější pronájem mých vozů

Pokud se chystáte na dovolenou s karavanem, můžete výrazně ušetřit už při samotném pronájmu vozu. 

  1. Jeďte mimo sezónu! Nejen, že si užijete liduprázdných pláží, center měst nebo i turistických tras, ale vše bude levnější, včetně pronájmu karavanu. Ceny mých obytných vozů jsou odstupňované podle jednotlivých měsíců, s tím, že úplně ten nejlevnější pronájem, a tedy 2 490 Kč za den, je v listopadu, v prosinci do 22.12. a pak v lednu. Druhý nejlevnější pronájem, a tedy 2 990 Kč za den, nabízím v říjnu, v prosinci od 23.12., v únoru, v březnu a taky v dubnu. 
  2. Čím delší dovolená, tím levnější pronájem. Že nevěříte? Opravdu to tak je! Pokud se rozhodnete vyjet na středně dlouhý výlet od 11 do 20 dní, dostanete slevu na celý pronájem 10 %. No a pokud se rozhodnete pro pobyt delší než 21 dní, mám pro vás slevu na celý pronájem dokonce 15 %
  3. Když zrovna mé karavany s prozatímními majiteli neobráží celou Evropu, parkují v obci Obrataň v kraji Vysočina. No a pokud to do Obrataně máte kousek a pro karavan si přijedete až k nám, dostanete dodatečnou slevu 1 500 Kč

Bonusový tip: K pronájmu nabízím rovnou 4 obytná auta. Dvě z nich, a tedy Leontýna a Miroslav, jsou pro 4 osoby a další dvě, a tedy Jan a Kristián, jsou dokonce pro 6 osob. No a pokud chcete za vypůjčení dát co nejméně peněz, vyražte i s kamarády a cenu pronájmu si mezi sebou rozpočítejte. Přece jen je rozdíl, když například týdenní pronájem, který v prosinci bude stát asi 17 500 Kč, si rozdělíte jen ve dvou nebo rovnou v šesti lidech. 

Snižte i další výdaje!

Nyní už víte, jak snížit cenu za pronájem obytného auta, ale to bohužel nebude váš jediný výdaj. 

Kempy – Vyhledávejte kempovací místa, která jsou zdarma. Při hledání zkuste použít například mobilní aplikaci park4night. No a do kempů zajíždějte, jen když budete potřebovat vylít záchod nebo doplnit čistou vodu. Pokud se ale rozhodnete kempovat úplně na divoko, dejte si pozor na zákony daných zemí, někde to totiž může být nezákonné!

Pohonné hmoty – V případě, že budete chtít poznat co nejvíce zemí a vidět co nejvíce krásných míst, bez většího výdaje za pohonné hmoty se bohužel neobejdete. Proto je dobré se už dopředu podívat, kolik v dané zemi stojí nafta, a podle toho tankovat. Pokud například budete projíždět Slovinskem a budete mít namířeno do Itálie, doporučuji natankovat už před přejetím hranic, jelikož slovinské benzínky budou mít pravděpodobně lepší cenu, než ty italské. Může se jednat jen o pár desítek centů, ale pokud budete brát plnou nádrž, i tento malý rozdíl se do výsledné ceny výrazně propíše. A kromě toho i v tomto případě platí, že čím více lidí, tím menší podíl za naftu budete platit. 

Jídlo – Když jste na cestách, může být velmi lákavé navštívit každou restauraci nebo bar, který uvidíte. Jistě, ochutnávání místních kuchyní je na dovolené skutečně výjimečným zážitkem, ale je taky velmi snadné za jídla utratit zbytečné peníze navíc. 

Využijte skvěle vybavenou kuchyňku ve vašem karavanu a ušetřete tisíce. S sebou si můžete sbalit i potraviny, které jsou u nás často levnější než v zahraničí a vařit rovnou z nich. Je taky dobré si dopředu jednotlivá jídla naplánovat, ať vás nepřekvapí, že nějakou surovinu postrádáte. 

Plánujte – Kromě plánování jednotlivých jídel je velmi důležité i plánování celé cesty a trasy. Vyhnete se tak bloudění a zajíždění zbytečných kilometrů navíc špatným směrem. Tento tip vám ušetří nejen peníze, ale i cenný čas, který si určitě raději užijtete nějak jinak, než za volantem. 

Bezplatné aktivity – Kempy u vody nabízejí půjčení kajaků a člunů, které jsou ale často velmi drahé. Prozkoumejte místo toho pěší a turistické trasy, případně si s sebou vezměte i kola a objevte místní krajinu z cyklistického sedla. Kromě toho si večer nezapomeňte užít černočernou tmu a zářící hvězdy. 

Pečlivě vybírejte cílovou destinaci 

Stejně tak, jako se za poslední roky zdražilo prakticky vše, kempy nejsou výjimkou. I přes to si ale kempování pořád drží status jedné z nejlevnějších forem dovolených. 

Pokud se tedy rozhodnete strávit několik nocí v plně vybaveném kempu, mějte na mysli, že i ceny za samotné kempování se výrazně liší, hlavně v závislosti na dané zemi. 

Samozřejmě že záleží na jednotlivých kempech a jejich vybavenosti, ale obecně za noc v kempu zaplatíte nejméně v Polsku, Portugalsku, v těsném závěsu je pak Maďarsko a taky Belgie. S přijatelnými cenami se setkáte i v Nizozemí, Německu, Francii a pak překvapivě také u seveřanů, jako například u Finů, Švédů nebo Norů

Mezi nejdražší země, co se kempování týče, se pak podle portálu PiNCAMP řadí Španělsko, Švýcarsko, Itálie a úplně první místo obsadilo Chorvatsko. V chorvatském kempu v letní sezóně tříčlenná rodina (dva dospělí a jedno dítě) s obytným autem nebo karavanem zaplatí za noc 69 euro. 

Jak už jsem zmiňoval i výše, stejné ceny nejsou po celý rok ani v kempech! Za prvé, čím dříve si místo zarezervujete, tím levnější výsledná cena bude. Kempy hlavně v top lokalitách, například u Severního nebo Baltského moře, totiž reagují na zvýšenou poptávku a ceny tomu přizpůsobují, samozřejmě ale jen směrem nahoru. No a za druhé, pokud pojedete mimo sezónu, ušetříte nejen na pronájmu vozu, ale právě i za poplatky v kempech. 

 

Pokud stále váháte, jestli ještě tento nebo příští rok s karavanem někam vyrazit, podívejte se na 10 důvodů, proč vyrazit právě s obytňákem. Věřím, že vás pořádně nalákám. 


Karavan vhodný pro rodinnou dovolenou, nebo pro výlet s partou kamarádů si můžete rezervovat online na mých webových stránkách. Pokud máte k obytným autům nějaký dotaz, volejte na tel. +420 603 820 308 nebo pište na e-mail info@pankaravan.cz.