Blog

Vsaďte na osvědčené letní destinace nebo se vydejte vstříc novému dobrodružství

Za svými okny už vidím jen sychravé počasí a začíná na mě padat sníh. Je to jasné, zima je tady a já se budu pomalu ale jistě připravovat na pořádnou českou lyžovačku. Než ale na hory vyrazím, jsem pořád myšlenkami na letní dovolené, kterou jsem si tak moc užil. Pojďte se mnou zavzpomínat na prosluněné a teplé dny, krásné chvíle s rodinou u moře nebo kouzelné západy slunce. Můžete tak nabrat inspiraci na další léto s obytným vozem, jelikož na plánování dovolené není nikdy brzy.

Chorvatsko - sázka na jistotu

Chorvatsko je už několik let nejoblíbenější destinací Čechů, a proto by byla chyba nějaký místní kemp nezmínit. Sice můžete “zakempit” už někde na severu, například v Pule, Rijece nebo Zadaru, ale pobřeží skoro jako na slavné Francouzské Riviéře si užijete jedině na Hvaru, který je vzdálený asi 10 hodin jízdy. Bez problémů tak cestu zvládnete i s neposednými dětmi. Odměnou bude tyrkysově průzračná voda a písčité pláže. Ubytovat se například můžete v kempu Mala Milna, který je obklopený dokonce sedmi plážemi, takže pokud sem přijedete na týden, můžete každý den objevovat něco nového. 

Nezapomeňte, že na základě mých výpočtů, dovolená v Chorvatsku s karavanem vyjde výhodněji, než dovolená s autem a následným bydlením v apartmánu

 

Nekonečné pláže, horská jezera, ale hlavně pizza a těstoviny 

Konkurentem Chorvatska je bezesporu Itálie, a právě tam míří mé dva další tipy. Jestli si chcete užít nekonečné pláže, ale i cyklostezky podél moře a třeba i návštěvu Benátek, neváhejte a vydejte se do kempu Pra Delle Torri, který leží asi 8 kilometrů od Caorle. Pokud budete mít štěstí a přijedete ve správný okamžik, můžete ulovit své místo na stání jen 20 metrů od moře. Podél okolních kempů vedou cyklostezky. Doporučuju si tedy sebou vzít i kola, díky kterým se podíváte i do menších typických italských městeček a vesnic v okolí. Pokud vás ale láká poznávání měst jako takových, můžete se vydat do Caorle nebo do Benátek, které jsou vzdálené asi jen hodinu jízdy. Musíte ale myslet na to, že právě v létě tam jezdí nejvíce turistů a nebudete tam tak rozhodně sami.

Jestli si chcete pochutnat na výborné italské pizze nebo na těstovinách, ale netoužíte strávit dovolenou u moře, vybral jsem pro vás v Itálii ještě jednu destinaci. Zastavíme hned na severu země v kempu Rio Vantone, který leží přímo na břehu jezera Idro. Užijete si krásnou přírodu, výhledy na tyčící se hory a skloubíte i koupání se sportovním vyžitím a s objevováním památek. Pokud budete mít chuť na poznávání, můžete se vydat ke známému Gardskému jezeru. Kolem něj byla nedávno dostavěná nová cyklostezka, po které dostanete do vinohradů, ke středověkým hradům ale i do výšek místních horských masívů.

 

Užijte si krásné pláže, vychlazenou sangriu nebo také slavný chrám Sagrada Família 

Pro dobrodružnější, kterým nevadí strávit více času za volantem, mám neodolatelnou nabídku. Využijte mé neomezené kilometry a vyražme spolu do Španělska. Ale nebojte se, nepojedeme až úplně na jih. “Zakempíme” asi hodinu od Barcelony (kam se samozřejmě taky musíte jet podívat) u zálivu Cala Llevado, který nabízí klidné a odlehlé pláže. Tato oblast byla navíc v roce 2012 vyhlášená časopisem National Geographic jako nejlepší destinace k návštěvě. Vzhledem k tomu, že cesta bude dlouhá necelých 1900 kilometrů, pojďme to pojmout tak, že samotná cesta bude cíl. Než totiž dorazíte do zmíněné destinace budete projíždět například Norimberkem, Alsaskem, kde se vyrábí francouzské víno, Avignonem nebo krásnou Gironou. 

 

Moře ano, ale spalující vedra ne

Vyhřátý Jadran nebo Středozemní moře není pro Vás to pravé ořechové a rádi byste poznali něco jiného? Vydejme se spolu do Polska k Baltskému moři. Už při cestě si můžete udělat zastávku například v Energylandii, tedy v největším zábavním parku v Polsku. U dětí budete mít rozhodně plusové body.

Stejně jako ve všech oblíbených destinacích budete mít i u Baltu na výběr rovnou z několika kempů. Co takhle vyzkoušet rovnou dva? Prvním z nich bude kemp Stogi nr. 218, který v roce 2020 získal druhé místo v prestižní soutěži “Mister camping”. Místa na stání se nachází v borovém lese, jen 350 metrů od pláže. Výhodou je blízkost kempu od historického města Gdaňsk. Pokud si budete ve městě chtít užít večer u sklenice vína nebo u piva, využijte tramvaj, která vás od kempu do historického centra dopraví jen za 20 minut. Až budete toužit po změně, můžete se posunou do druhého kempu, který jsem pro Vás vybral. Camping Kormoran leží na jedinečném poloostrově Hel, který je z obou stran obklopený plážemi. I přes to, že je to turisticky velmi oblíbené místo, z mých zkušeností bývá na přilehlých plážích jen pár lidí a byl tam neskutečný klid. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, které se nebudou muset bát své ratolesti vypustit do moře, jelikož i po pár set metrech budou mít vodu sotva po pás. Zde je ale potřeba si své místo na stání zarezervovat dopředu. 

 

Co pan Karavan nedoporučuje

Obecně všechna Evropská města jsou sice velmi krásná, ale přes léto doslova přeplněná turisty. Na jednodenním výletu davy lidí asi zvládnete, ale pro klidnější dovolenou si vybírejte kempy alespoň desítky kilometrů vzdálené od těchto hlavních turistických lákadel. Vyhlášená a všemi oblíbená města si můžete užít například při podzimním výletu, na který se se mnou také můžete vypravit.



Zaujala vás některá ze zmíněných destinací nebo jste vybrali úplně něco jiného? Neváhejte a rezervujte si mě, dokud jsem volný.