Blog

Využijte dálniční známku zdarma a objevte krásy Slovinska

Tradiční turistická místa vás už omrzela a hledáte něco nového? Mám pro vás tip na originální a zatím ještě neokoukanou destinaci, která je od českých hranic vzdálená, co by kamenem dohodil. Z České republiky se vydáte jen přes Rakousko a jste tam. Řeč je o Slovinsku. A víte, co je na tom to nejlepší? Ke všem mým obytným autům dostanete českou, rakouskou i slovinskou dálniční známku zdarma! Vaše náklady na cestu se tak dostanou na úplné minimum.

Nejdříve vám představím čtyři hlavní výhody cestování do Slovinska a následně se spolu podíváme na ta nejkrásnější místa, která můžete při vaší dovolené navštívit.

1. Dovolená v únoru, červnu i říjnu 

Díky rozmanitému klimatu i místní krajině, která zahrnuje alpská pohoří, rozsáhlé roviny i mořské pobřeží, je zde mnoho příležitostí pro sportovní a venkovní aktivity po celý rok. K dispozici jsou 10 000 kilometrů značených pěších tras, rozsáhlá síť cyklostezek a jezera, řeky i pláže pro vodní sporty. V zimě si můžete užít lyžování a snowboardování v alpských střediscích, jako je Kranjska Gora nebo Krvavec. V létě můžete navštívit mořské letovisko Piran na jadranském pobřeží, užít si vodní sporty na řece Soča nebo relaxovat u některého z mnoha jezer, jako je Bled nebo Bohinj. Díky tomu, že se jedná o poměrně malý stát, je snadné se pohybovat po celé zemi a navštívit tak více atrakcí během jedné cesty.

2. Najdete zde vše, co pro vaše pohodlí potřebujete 

Slovinsko má velké množství kempů a parkovišť pro karavany, což z něj dělá skvělé místo pro karavaningové dovolené. Po celé zemi najdete asi 160 stání pro karavany a k tomu asi 120 klasických kempů. Většina kempů a parkovišť je umístěna v malebné přírodě, blízko k horám, jezerům, řekám a dalším turistickým atrakcím. Kempy a parkoviště jsou vybaveny moderními zařízeními a většina z nich také nabízí další služby, jako jsou restaurace, obchody, dětská hřiště nebo bazény. Slovinsko je tak ideálním místem pro ty, kteří chtějí spolu se svým karavanem nebo obytným autem objevovat krásy přírody a zároveň si užít komfort karavaningu. Najdete zde totiž i luxusní pětihvězdičkové kempy a vyzkoušíte si tak i glamping.

3. Předsudky stranou – bezpečnost a vyspělost nade vše

Slovinsko je považováno za jednu z nejbezpečnějších zemí v Evropě. Kriminalita a násilné trestné činy jsou zde poměrně vzácné. I přes to je ale i zde dobré dodržovat základní bezpečnostní opatření, stejně jako při cestách do jiných zemí: cennosti nechávejte na bezpečném místě, nechoďte po tmě nikam sami nebo se schválně nevystavujte jakémukoliv jinému riziku. 

Vzhledem k tomu, že tento stát také zažil období komunismu, podařilo se mu projít obrovským vývojem. Slovinsko se stalo moderní a úspěšnou zemí, která klade vysoký důraz na ochranu životního prostředí a přírody. Kromě toho si uvědomilo význam a důležitost cestovního ruchu a soustředí se na jeho trvalou udržitelnost. Celkově vzato, Slovinsko je vyspělá a bezpečná země, která nabízí návštěvníkům mnoho možností pro objevování. Zejména v posledních letech se stává stále populárnější turistickou destinací díky své přírodě, kulturním památkám a gastronomii.

4. Spokojené bříško = spokojený cestovatel

Kdekoli ochutnáte autentickou slovinskou kuchyni, můžete si být jisti, že použité suroviny pochází přímo z čisté přírody. Mimo jiné i díky tomu získalo Slovinsko ocenění 'Evropská gastronomická oblast 2021'. Místní kuchyně je ovlivněna různými kulinářskými tradicemi sousedních zemí jako jsou Itálie, Rakousko a Maďarsko. Můžete zde navštívit horské farmy s domácími sýry jako jsou kozí sýr Trnič nebo Tolminc případně sýr z města Kobarid zvaný Kobariski sir. Kromě toho zde najdete i luxusní restaurace nebo můžete ochutnat jedno z nejlepších vín na světě, která získávají uznání v mezinárodních soutěžích. 

Slovinci se pyšní tím, že všem hostům nabízí jídlo, které mají sami rádi a které mohou sami vyprodukovat. Většina potravin je tak domácí a díky tomu zanechává velmi malou uhlíkovou stopu.

Pokud jsem vás na cestu do Slovinska prozatím nenavnadil, pokračujte ve čtení a objevte několik fantastických míst, která musíte vidět na vlastní oči!

Bled 

Malebné městečko na severozápadě Slovinska s turistickou atrakcí v podobě jezera s ostrůvkem, na kterém stojí kostel svatého Martina. V Bledu můžete navštívit také zříceninu hradu a vyzkoušet mnoho aktivit, jako jsou například cyklistické výlety, půjčení lodi nebo jízdu na koni. 

Pro karavanisty je k dispozici stejnojmenný kemp, který se nachází jen pár minut od jezera a nabízí moderní vybavení s výhledem přímo na vodní hladinu. Kemp má velkou kapacitu, takže si můžete být jisti, že zde místečko pro svůj obytný vůz určitě najdete. Kromě klasického vybavení zde oceníte možnost grilování nebo třeba zapůjčení jízdních kol.


Národní park Triglav

Jedná se o největší národní park ve Slovinsku s nejvyšší horou Triglavem. Národní park nabízí nespočet turistických tras, kde si můžete užít pěší turistiku a prozkoumat mnoho horských jezer. 

V okolí národního parku se nachází mnoho kempů, jako například kemp Danica, který je obklopen lesy, nebo kemp Šobec. Danica se nachází v městečku Bohinjska Bistrica, které je vstupní branou do národního parku. Šobec pak leží u řeky Sávy, nedaleko města Radovljica a nabízí několik sportovních aktivit, jako například volejbal, fotbal, basketbal nebo stolní tenis. K dispozici jsou také dětská hřiště a bazén.

 

Postojnské jeskyně 

Podzemní systém Postojnských jeskyní je se svou délkou necelých 25 kilometrů druhým nejdelším slovinským jeskynním systémem. I přesto se ale jedná o místní nejnavštěvovanější jeskyně, které si od doby jejich otevření prohlédlo více než 30 milionů lidí. Během návštěvy uvidíte i exkluzivního obojživelníka macaráta jeskynního, který žije výhradně zde. 

Pro karavanisty je v blízkosti připravený kemp Pivka Jama, který nabízí klidné a tiché prostředí, a přitom má dobrou dostupnost k nedalekému městu Postojna. V kempu je k dispozici elektrický přípoj, WC, sprchy i bazén. Okolí je ideální pro pěší turistiku, cykloturistiku nebo pro výlety do nedalekého přírodního parku Rakov Škocjan.

 

Pobřeží Jadranu

Podívejte se i do malého přímořského městečka na jihu Slovinska, které vám nabídne krásné pláže a historické centrum s úzkými uličkami. V Piranu si můžete vychutnat mnoho specialit z mořských plodů a procházet se po nábřeží s výhledem na Jaderské moře. 


Svůj karavan můžete zaparkovat v kempu Belvedere, který je asi jen 15 minut jízdy od zmíněného města. Nabízí stání v blízkosti pobřeží s krásným výhledem na moře. V areálu kempu jsou k dispozici bazény, tobogány a vodní atrakce pro děti i dospělé. Kromě toho si zde na své přijdou i sportovci, kteří si mohou jít zahrát tenis, minigolf, fotbal nebo volejbal.


Ať už si pro svou příští dovolenou vyberete Slovinsko nebo třeba Chorvatsko, či Norsko, nebo úplně jinou destinaci, nezapomeňte si své obytné auto rezervovat včas. Kontaktujte mě přes telefonní číslo +420 603 820 308 nebo přes e-mail info@pankaravan.cz.