Blog

Vyzkoušejte si život digitálního nomáda v karavanu

Líbilo by se vám žít alespoň na chvíli v zahraničí a pracovat třeba z pláže nebo z kempu uprostřed krásné horské přírody? Pokud máte možnost pracovat na dálku, neboli remote, nic vám tomuto snu nebrání! Půjčte si jeden z mých karavanů a vyzkoušejte úplně nový životní styl. 

Ale kdo to vlastně je ten digitální nomád? Digitální nomád je člověk, který cestuje a u toho se živí prací přes internet. Jeho život vypadá tak, že klasicky pracuje několik hodin denně a zbytek svého času věnuje poznávání nového místa, kde se aktuálně nachází. Většina nomádů využívá příležitost pracovat na dálku hlavně během zimních měsíců, kdy odjedou někam do tepla. Díky tomu poznají novou zemi, nemusí trpět pochmurné české počasí a hlavně nečerpají svou drahocennou dovolenou. 

Digitální nomádství na zkoušku

Pokud máte možnost pracovat remote, ale dosud s tímto stylem fungování nemáte zkušenosti, není dobré se do toho vrhnou po hlavě. Digitální nomádství nemusí vyhovovat každému! Ne všichni z nás se totiž donutí pracovat, když toho je v dané zemi tolik, co chceme vidět a dělat. Důležité proto je vyjet alespoň na 3 až 4 týdny, kdy bez problémů stihnete pracovat i poznávat nová místa. A právě pro tuto relativně krátkou zkoušku digitálního nomádství je skvělé si půjčit karavan, ve kterém máte své pohodlí, ale zároveň se s ním můžete libovolně přemisťovat. Navíc při pronájmu delším než 21 dní vám dám na obytňák slevu 15 %.

Provizorní, ale pohodlnou kancelář si můžete udělat uvnitř karavanu nebo využít kempovací nábytek a pracovat rovnou s výhledem na moře, nedotčenou přírodu nebo hory. No a pokud vám dojde potřebný pracovní náboj, přesuňte se o několik kilometrů dál, kde třeba najdete ještě lepší výhled u kterého vám půjde práce od ruky. 

Kempování, bydlení a hlavně INTERNET

Abyste při nomádění ušetřili, můžete hledat místa, kde s karavanem zaparkujete úplně zdarma a do kempů jezdit jen jednou za pár dní, když potřebujete doplnit vodu nebo vylít záchod. Kempy i místa gratis doporučuji hledat přes aplikaci Park4night

Pokud pracujete v mezinárodní firmě a máte kolegy z různých koutů Evropy, můžete spojit příjemné s užitečným. Naplánujte si cestu právě do jejich země, setkejte se s nimi osobně a třeba vás nechají pár dní kempovat na jejich zahradě. Vy ušetříte peníze za případný kemp a navíc si vybudujete skvělý mimopracovní vztah. 

Parkování i bydlení tedy máme vyřešené, ale co internet, který vás při těchto cestách bude živit? 

Tou nejpohodlnější možností je zaplatit si větší balíček internetu od vašeho operátora, který bude v rámci roamingu fungovat po celé Evropě. Jen musíte myslet na to, že i když si předplatíte neomezený internet, v zahraničí může mít nastavené limity. To znamená, že budete moct vyčerpat například jen 60GB dat.

Pokud budete delší dobu pobývat jen v jedné zemi, druhou možností je si koupit balíček dat přímo od místního operátora. V tomto případě si budete moct užívat i neomezená data, která jsou navíc v některých zemích podstatně levnější než u nás.

No a pokud chcete své náklady stáhnout na minimum, mobilní data nekupujte a spoléhejte na Wi-Fi zdarma. Musíte ale myslet na to, že pokud potřebujete stabilní internet, tohle bude možnost plná adrenalinu. Sice ve většině kempů je internet už samozřejmostí, ale je možné, že na něm bude připojeno tolik lidí, že nebude fungovat tak, jak potřebujete. V tomto případě pak můžete využít připojení v kavárnách, restauracích nebo obchodních centrech. Už ale nebudete mít ten nejlepší výhled na moře a nebudete pracovat pěkně z pohodlí karavanu. 

Tipy pro nomádění v karavanu

Pokud s digitálním nomádstvím teprve začínáte, pozorně si přečtěte následující tipy, které vám pomohou s pracovní efektivitou. 

  1. Najděte si rutinu, která vám bude vyhovovat. Neexistuje ale univerzální doporučení, které bude vyhovovat úplně všem. Někdo je totiž produktivní hned ráno, ale někdo jiný raději pracuje do noci. Každopádně čím pravidelnější režim si nastavíte, tím jednodušeji se dostanete do pracovního tempa. 
  2. Je dobré si rozdělit některé dny na čistě pracovní a jiné na čistě cestovní. Pokud vás čekají dlouhé přesuny nebo delší výlety, bude nemožné je zvládnout ještě po pracovní době. Ale pokud se chcete vydat jen na krátkou návštěvu města, zvládnete to i po práci. 
  3. Mějte kvalitní sluchátka, ať se odříznete od okolního hluku. Nejen povídání dalších lidí, ale třeba i křik nebo pláč sousedních dětí v kempu by vám do vašeho pracovního módu mohly hodit vidle. 
  4. Pokud pojedete i s vlastními dětmi, mějte s sebou někoho, kdo s nimi vyrazí na výlet, když vy budete pracovat. Opravdu to totiž nebude klasická dovolená – budete muset dodržovat pracovní režim. Ale zase jako bonus budete mít kancelář s luxusním výhledem a volný čas, který můžete využít na cestování. 

Kam jako digitální nomád cestovat?

Obecně nejoblíbenější destinace digitálních nomádů jsou Kanárské ostrovy a jihovýchodní Asie. Tam se ale s karavanem bohužel nedostanete, a navíc jen na kratší zkoušku se například Asie vůbec nevyplatí. 

Podle mě je ideální se zaměřit na střední a západní Evropu. Nemusíte řešit extrémní kulturní rozdíly, relativně bez problémů se po Evropě domluvíte anglicky a ani přejezdy mezi jednotlivými místy vám nezaberou desítky hodin. Případně pokud chcete nomádit jen pár dní, projeďte si Česko. Takový týden na Pálavě nebo v Beskydech či Krkonoších totiž nezní vůbec špatně!

Pokud vystoupíte ze své komfortní zóny, nabalíte se do jednoho z mých karavanů a vyjedete vstříc digitálnímu nomádství, tu správnou destinaci můžete dopodrobna prozkoumat na webu www.nomadlist.com. Najdete na něm stovky různých míst, kde již zkušení nomádové hodnotí náklady, rychlost internetu, bezpečnost, kvalitu místního jídla a desítky dalších kritérií. Na základě nich si pak můžete vybrat destinaci svých snů. 

Při hledání té správné destinace se můžete řídit i příspěvky, které najdete na mém blogu. Sepsal jsem průvodce po Slovinsku, tipy jaké vinice navštívit ve Francii nebo doporučení, kam do Norska na ryby

Karavan vhodný pro rodinnou dovolenou, ale i pro dočasné digitální nomádění, si můžete rezervovat online na mých webových stránkách. Pokud máte k obytným autům nějaký dotaz, volejte na tel. +420 603 820 308 nebo pište na e-mail info@pankaravan.cz.